Se letos odpravljate na smučarske strmine? Pravo smučarsko opremo in topla oblačila že imate. Vendar, ali ste pomislili tudi na pnevmatike? Namestitev zimskih pnevmatik izboljša vašo varnost med vožnjo v mrzlem letnem času. A namestitev pogosto ni prostovoljna; v mnogih evropskih državah je treba takoj, ko se temperatura zniža, po zakonu namestiti zimske pnevmatike.

Preverite pred potovanjem

Zimsko vreme se med posameznimi državami  razlikuje, zato se razlikuje tudi zakonodaja o pnevmatikah. Če se to zimo odpravljate na smučanje, bodite pozorni. Medtem, ko nekatere države z milejšim podnebjem nimajo posebne zakonodaje o zimskih pnevmatikah, so zimske pnevmatike v državah, kot sta Avstrija in Slovenija, obvezne. V drugih državah, kot sta Francija in Švica, ni splošnega pravila o zimskih pnevmatikah, na nekaterih cestah pa je, odvisno od voznih pogojev, obvezna vožnja s posebno zimsko opremo (zimskimi pnevmatikami ali verigami). 
V vsaki državi so predpisana drugačna obdobja, v katerih je treba imeti nameščene zimske pnevmatike. Na Norveškem to obdobje na primer traja od 16. oktobra do 30. aprila, v Estoniji pa od 1. decembra do 1. marca.

Zaradi tega ni pomembno le, da ste seznanjeni z zakoni države, po kateri boste vozili, pač pa tudi z dnevnimi vremenskimi in cestnimi pogoji. Spremljajte vremenska poročila in potovalna obvestila, da boste pripravljeni.

Ježevke

Pnevmatike s kovinskimi žeblji zagotavljajo odlično trenje na trdem, steptanem blatu ali ledu, kar lahko rešuje življenja. A ježevke niso idealne za vožnjo po mokrih ali suhih cestah, ki niso prekrite z ledom, saj lahko podaljšajo zavorno razdaljo in povečajo cestni hrup ter obrabo cestišča. Zato je njihova uporaba v nekaterih državah, kot sta Nemčija in Češka republika, prepovedana. Vedno zagotovite, da poznate zakonodajo države, po kateri vozite.

Zakoni, ki rešujejo življenja

Zakonodaja o zimskih pnevmatikah obstaja zato, da pomaga zmanjševati število nesreč in reševati življenja. V Franciji, kjer zimske pnevmatike niso obvezne, obstajajo načrti za zaostritev pravil o zimskih pnevmatikah z namenom zmanjšanja števila prometnih nesreč.

Zimske pnevmatike omogočajo lažjo in varnejšo vožnjo po mokrih, zasneženih ali poledenelih cestah. Vožnjo poenostavijo z zagotavljanjem boljšega trenja, boljšega zaviranja in krajših poti zaustavljanja. Seveda morate biti še vedno pozorni na cesto in ostale voznike ter v slabem vremenu voziti posebno previdno. Če potrebujete zimske pnevmatike, razmislite o modelih, ki ponujajo višjo kilometrino in boljše zaviranje, na primer pnevmatikah iz serije MICHELIN Alpin.